20 Септември, 2024 16:31 1 303 13

Тодор и Боряна Йотови: Върху нас се излива словесна атака от клевети и лъжи

  • тодор и боряна йотови-
  • тракийски мистерии

Отговор по повод статията, публикувана под заглавие „Активно мероприятие на агентурната мрежа от бившето ДС срещу ежегодния Фестивал Тракийски Мистерии и откритията на братята Гайд“

Тодор и Боряна Йотови: Върху нас се излива словесна атака от клевети и лъжи - 1
Снимка: actualno.com

След няколкогодишни опити да бъде възстановен ред, близък до Християнско последование в общността известна като „Съборът“, стояща зад регистрираното изповедание „Тракийска Църква“ (ТЦ), и свързаните обществени дейности, ние - Тодор и Боряна Йотови, след предявено желание или да имаме реална способност за взимане на решения, или да бъдем освободени от задължения, които носим и дейности, в които съдействаме, към нас - в публични обръщения към общността, се „изля“ в протежение на няколко дни над 20 часа словесна атака на клевети и лъжи от името на Цветан Гайд, и подкрепена от неговите синове.

Тази словесна атака имаше за цел да подмени пред членовете на общността всички спомени за това кои сме ние, за да се минимизира възможността някой от тях да погледне в лице истините, които излагаме, и също като нас да се отдели от Събора-ТЦ и култа, който Съборът представлява. Това продължава и до днес – включително, когато независимо от личния риск и последствия, предприехме оповестване на фактологическите фалшификации и манипулации в книгите на Стефан и Цветан Гайд, „Тракийското Писмо – Декодирано“ (ТПД), „Тракийските Хроники“ и „Тракийски Послания“, чийто детайлен анализ предприехме след излизането ни от общността . Но нека спрем с „личната“ история и погледнем фактите.

Безочието на Гайд стига до там, че дори в своето „право на отговор“ в медийни публикации от 20.09.2024 год., те продължават безцеремонно да лъжат българската общественост и своите последователи чрез научни измами. В „правото си на отговор“, с цел да защитят множеството манипулации на транскрипцията на надписа от Кьолмен (ТПД 3), те твърдят, че в книгата на Владимир Георгиев, „Траките и техния език“, Владимир Георгиев транскрибира „А“ като „Р“.

Тодор и Боряна Йотови: Върху нас се излива словесна атака от клевети и лъжи

/от „право на отговор“ от страна на Гайд/.

Всъщност транскрипцията на въпросната очертана в червено буква в книгата на Владимир Георгиев е имeнно „А“, а цялостният надпис, даден на снимката е транскрибиран от него като „NBЛАBAHГN” (стр. 125), като авторът излага подробна аргументация на транскрипцията на всеки символ, разгърнат от 119 до 125 страница на книгата си, включително защо II е транскрибирано като N, стрелка в посока надписа - като Л, А - като А, B - като B:

/oт книгата „Траките и техният език, Владимир Георгиев, 1977, издателство на БАН; стр. 125/.

Владимир Георгиев дава транскрипция, която е абсолютно консистентна относно транскрипцията на всеки съответен символ като един и същ, с отметка на едно полегнало А, за разлика от произволните транскрипции на Стефан Гайд на един и същ символ като различни букви и обратното в ТПД-3.

Ако някой читател все още мисли, че може да се довери на което и да е твърдение на Гайд, относно наука, артефакти или частни лица, молим да продължи да чете надолу.

Подробен отговор на псевдо-отговорът на Гайд относно нашето оповестяване на фалшификациите и манипулациите в ТПД, който те публикуваха в своята медия Богари Медия на 17.09.2024 и които продължват във видеото си-линк към тяхната публикация, е достъпен на страницата на „Алианс за Архе-наука и Изкуство“: https://archealliance.org/otgovor-bogari-media-guide/. Именно поради безочието на лъжите относно разкритията ни за техните фалшификации, както по-горе, представяме в кратце, анализа си и тук, в нашето право на отговор.

Гайд всъщност не адресират нито един от оповестените от нас факти:

Пръстенът от Езерово

Гайд адресират подмяната на буквата М със N в транскипцията им, но НЕ адресират никоя от другите промени: защо П е също заменена с N, A със D, Z със I (многократно).

Кьолменският надпис

Гайд НЕ адресират нищо от десетките произволно транскрибирани символи, което само по себе си вече прави транскрипцията и превода им невалиден. Единствената им аргументация е горепоказаното невярно цитиране на Владимир Георгиев.

Стелата на Цар Мидас

Гайд адресират замяната на F в B (оставащо лингвистично спорно), но НЕ адресират нищо относно транскрипцията на ясното Г веднъж като Y, веднъж като Г, нито редицата несъществуващи в бохарския език думи, които използват за „превода“ си.

Множеството(!) Артефакти от „Тракийското Писмо Декодирано – 5“ с множество дописвани чертички, произволна транскрипция от „огам“ с подменени фонетични стойности без реална обосновка.

Гайд НЕ адресираха нищо относно произволно дописваните чертички по артефактите. Оригинални снимки присъстват в независими стари издания и съм уверена, че всяко посегателство върху обектите на историческото ни наследство, може да бъде разследвано.

Плочката от Тартария

Гайд обясниха че за горния символ в лявата долна част на артефакта, самият Стефан Гайд пояснява, че може и да е лък, което не променя смисъла му – нещо, което и самите ние поясняваме в подробното Приложение-брошура към новата си книга.

Гайд твърдят, че прибавената чертичка към долния символ от същия сегмент не променя смисъла му, но това не отговаря на истината, защото според „метода Гайд“ (разчитането на тези йероглифи през египетски) този йероглиф вече не би бил комбинация на Aa15 и О30 (както Гайд твърди), защото първият всъщност се явява двойно повторение на N17 или N18, или N19. Нещо повече, другият символ интерпретиран от Гайд като О30, в египетската йероглифика всъщност съответства на S38 или S39, както ясно се вижда на оргинални снимки на артефакта, за разлика от и там маскираната снимка по Гайд, като с това интерпетацията „в подкрепа на“ се явява безпочвена. Гайд НЕ обясниха нищо относно отново видоизменените и представени за Оригинал на Амулета елипси, преправени на полугръгове в горния десен сегмент, с цел да могат да дадат желания превод на символите като „Господари“. НЕ споменаха нищо и относно видоизменения символ от горния ляв сегмент. Фактът, че авторът Стефан Гайд или редакторът на ТПД е оставил явни (или е забравил да прикрие дорисуванията в кафяво или заличаванията в жълто) тези манипулации на образите, единствено може да говори за безочливост „ако мине – мине“, или крайна небрежност за въпроси, които според тях са от основополагащо за Българската доктина и духовно наследство въпроси.

„Мелхиседековите Послания“

Новата теза, доказваща „оригиналността на посланията като исторически“, е, че Цветан Гайд ги е виждал лично, а те самите са дело на „автор учител и богослов на ранната Църква в Тракия“, които послания Стефан Гайд открил и решил да запази в Мелхиседековото братство, основано от него с тази цел. Остава въпросът тогава защо не бъдат показани тези оргинални ръкописи и изследвани за тяхната автентичност, на което отговорът би бил вероятно „защото се пазят само от посветени“ или „защото изчезнаха след смъртта на Стефан“. Разбира се, това е теза, в която всеки е свободен да вярва, но може би е препоръчително такъв човек да си направи справка с историята на разбитието на мормонската общност. Но дори така да е – защо тогава „Светецът“ Гайд на своя сайт през 2003 година пише, че първото мелхиседекото послание е СЪВРЕМЕННО пророчество, чийто автор и получател е самият той – не прави ли това „Светецът“ лъжец и крадец? И ако това се основава на „неговия превод“ на английски – дали преводът на Светата Библия на английски носи авторството на преводачите?

Книгата „Арих“ от Тракийските Послания

Нищо не се адресира относно изнесените факти касаещи достоверността на книгата Арих от сборникът „Тракийските Послания“.

Светите Писания и Библия „Бесика-Бешой“

Заявява се че името „трак“ е изписвано по множество начини, но НЕ се адресира факта, че текстовете на самата Библия са видоизменени в ТПД-4, за да присъстват такива изписвания.

https://digital.bodleian.ox.ac.uk/search/?q=coptic - Tова е дигитализираната библиотека на Oxford Bodleian Library. Коптски (бохарски или сахидски) ръкопис MS. H. 17 там не съществува, а относно възможността да съществува, но да не е дигитализирано, вижте по-надолу.

Информацията, която изнесохме, че това е фалшифициране на текста на Светите Писания, е не само твърдение на нашата „непросветеност“, а и на един от водещите експерти в областта на коптския език (и бохарски и сахидски диалекти) и изследовател на древни ръкописи. Засега запазваме името неоповестено публично поради „културата Гайд“, която клевети и злослови всеки, който им опонира в името на истината, но ще го разкрием за лична справка пред всеки журналист, както и цялостното писмо.

Писмо от Боряна Йотова от Май, 2024:

Отговор:

Древно тракийският-бохарски съществува единствено в книгите на Гайд, така че със сигурност няма как да направим разлика между него и бохарския коптски език, тъй като първият просто не съществува.

Да, докато сме били членове на ТЦ, не сме подлагали на съмнение тезите в книгите на Гайд. Първата ни книга в определени аспекти на съдържанието и е била повлияна от тях, но не и в същността си, поради което подготвяме ново издание, изчистено от такива влияния. Относно втората ни книга, ситуацията е била същата – приносът на Гайд там е бил за да ‚отвлече‘ основата на разработките ни в служба на тяхната доктирина и псевдо-наука. Затова, когато се отделихме предложихме да се издаде от името на Института по Трансцендентна Наука, без обаче нашите имена да фигурират там, именно защото вече не можехме да застанем напълно зад твърденията в нея. В последната година, вложихме време и ресурс, така че не само да преразгледаме всички твърдения в ТПД, които оповестихме, но и да изчистим нашия труд от това влияние и да го обогатим така, че да възвърне пред българската общественост откраднатия от Гайд корен на бохарския коптски език, където принадлежи (на коптските християни от I до IV век), и да предложи истинна история за развието на тракийския език и неолитните артефакти, за която връзка говори още Владимир Георгиев в същата книга от 1977 години, и която теза братята Гайд също си „присвояват като своя“:

/oт книгата „Траките и техният език, Владимир Георгиев, 1977, издателство на БАН; стр. 190/.

Не сме били „отстранени“ от Института по Т-Наука и Академия Орфика, както Гайд твърдят, а сами сме изискали да бъдем освободени от тези иститути, прозирайки спекулациите, на които се градят и служат.

Относно историята на излизането ни от култа Гайд и Тракийската Църква (вътрешно известна като „Събор“), всички значими факти са публично оповестени онлайн и в медийни публикации от 11.09.2024 год. насам. Желание за управление на финанси от наша страна не е имало.

Записите от така наречените „Апостолски Послания“ на Цветан Гайд, които споделихме с медиите и обществеността, не са манипулирани, а е ясно показано къде има прекъсвания чрез звуков сигнал (повече обяснения са дадени във втората част по-долу).

Нямаме нищо против „Фестивал Тракийски Мистерии“ - относно неговата музика и хореография, таланта и труда на онези, които участват, без да си дават сметка за манипулацията и фалшификациите, които подпомагат. Това, което имаме против по отношение на Фестивала, е идеологията, базирана на неверните преводи на тракийски артефакти, с които са захранени словесните напеви, пропагандирани чрез Фестивала и въвеждащи в заблуда българската общественост, както и използването на напеви на бохарски език (едно към едно), представен като тракийски. Не очерняме творците, а изобличаваме фалшивата основа на онова, което са подведени да пропагандират.

Нямаме никаква връзка с лицата, които Гайд манипулативно настаняват като наши съмишленици в изнесените от нас факти, и за които твърдят, че действаме като подставени лица. Ние нямаме против Фестивал Тракийски Мистерии да бъде представян където и да е, ако се изчисти от фактологичните неистини.

Относно всяка клевета и злословие от името на Гайд към нас и семействата ни, нестихващи вече повече от година, Цветан, Натанаил и Георги Гайд, имат нотариални покани от април 2024, отскоро първия и съдебен иск. Такива ще последват и предвид продължаваща им кампания и агресия спрямо нас.

Публикацията в статията, представена като право на отговор от Цветан Гайд и Богари Медия, се явява поредица от лъжливи и манипулативни твърдения, някои от които са с фактически състав на клевети, обиди и опит за набеждаване.

Предистория:

Действията на Цветан Гайд, синовете му Натанаил Георгиев и Георги Георгиев, и техните близки, включително екипа на Богари Медия, имат своята предистория, част от която е описана в изнесените на пресконференцията в БТА от 11.09.2024 год. (11:00ч) и последващите медийни изяви и публикации на Тодор Йотов и Боряна Рачева-Йотова факти.

През месец април към Цветан Гайд, Натанаил Георгиев и Георги Георгиев са отправени нотариални покани да престанат с клеветите, лъжите и тормоза срещу семейство Йотови – без да има последващи корективни действия от страна на Цветан Гайд, Натанаил Георгиев и Георги Георгиев. Към тези нотариални покани има между 297 и 348 страници приложения, включително целите транскрипти на публично излъчваните записи, за които Цветан Гайд (Богари Медия и екип) претендират, че са манипулирани.

Същите са и приложени към сигнал-Жалба към Прокуратура на Република България.

Същите са и приложени към документите за наказателно дело от частен характер от Тодор Йотов срещу Цветан Гайдарски – за клевета, обида и тормоз.

Целите транскрипти, както и аудио-записите на публичните излъчвания на Цветан Гайдарски в тяхната цялост могат да бъдат предоставени на журналисти за целите на право на отговор и журналистическо разследване.

Неизчерпателно изброяване на лъжливи и/или манипулативни твърдения в статията, насочени срещу граждани на Република България:

  • По повод повтаряемите твърдения, че изнесените в пресконференцията в БТА от 11.09.2024 год. (11:00ч) и последващите медийни изяви и публикации на Тодор Йотов и Боряна Рачева-Йотова, доказателства за манипулации и фалшификации, и контекста на тяхното използване, са „клеветническа кампания“ - неколкократно бяха направени опити да бъде публикуван отговора на Боряна Рачева-Йотова на очернящото и клеветническо видео на Богари Медия, което се популяризира и с настоящата статия, но модераторите на профилите на Богари Медия и Цветан Гайд изтриват правото на отговор и възможността обществеността да бъде информирана. Отговорът е достъпен на страницата на „Алианс за Архе-наука и Изкуство“: https://archealliance.org/otgovor-bogari-media-guide/

  • Обвиненията и инсинуациите, че Тодор Йотов е „агент“, част от агентурна мрежа и т.н., представляват част от клеветническа кампания на Цветан Гайдарски (Гайд), Натанаил Георгиев (Гайд) и Георги Георгиев (Гайд), която протича както онлайн – в излъчвания към много хора, така и чрез клевети и потенциални набеждавания пред трети лица, в лични съобщения и други формати. Тези повтаряеми клевети и свързаните с тях тормоз и потенциални опити за заплахи са документирани и са част от сигнал-Жалба към Прокуратура на Република България, от наказателно дело от частен характер от Тодор Йотов срещу Цветан Гайдарски, и от нотариални покани, отправени през месец април 2024 год. от Тодор Йотов към Цветан Гайдарски, Натанаил Георгиев и Георги Георгиев. Фактическото състояние – че Тодор Йотов не е и никога не е бил служител или сътрудник на ведомства, касаещи националната сигурност, и не е заемал какъвто и да е пост или оперативна позиция, която би могла да бъде окачествена като „агент“ е проверяем от съответните органи.

  • Твърдението, че Тодор Йотов е „се е опитал преди година и половина да овладее и обсеби църквата, като е организирал разкол, за да бъде назначен като кардинал на Тракийската църква, който да управлява нейните финанси и богослужебна дейност и да въвлече в последствие вероизповеданието в политическите схеми на конкретни партии от статуквото“ е манипулативно и невярно, което може да бъде потвърдено чрез правото на отговор, аудиозаписите на Цветан Гайд и техните транскрипти, както и от писмата на Тодор Йотов към общността на „Тракийската църква“ от периода юни-юли 2023 год.

  • Твърдението, че Тодор Йотов и Боряна Рачева-Йотова „са отстранени от администрацията на Академия Орфика, Фестивал Тракийски Мистерии и Институт по Т-наука“ е невярно и е ясно доказуемо с архива на кореспонденцията, с която Йотов и Рачева-Йотова искат от Натанаил Георгиев и Георги Георгиев да бъдат незабавно освободени от двете НПО, и от последвалите действия с Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ към Агенция по Вписванията.

  • По отношение на подготвяната към юни 2023 год. книга, твърдението, че Тодор Йотов и Боряна Рачева-Йотова „писмено декларират желанието си авторството да е на колектив на Института по Т-наука“ е извадено от контекста – а именно, че към този момент кампанията с клевети и тормоз на Цветан Гайдарски и синовете му спрямо семейство Йотови (документирана в аудиозаписите на Цветан Гайд, транскриптите към тях, и свидетелствата на трети лица, включително такива, които не са свързани с общността на „Тракийската църква“) води до това Йотови да желаят без допълнителни ангажименти за никоя страна да оставят „книгата“ във вида ѝ към онзи момент да бъде издадена, ако Института по Т-Наука иска, като техните имена по никакъв начин не бъдат споменавани. В този смисъл, „авторски колектив“ е предложено не защото някой друг е имал същински принос към написването на книгата, освен отвличането на същността на нейното съдържание, така че да обслужва целите и доктрината на култа, а именно защото никой освен авторите (които вече не искат имената им да се асоциират с потенциалния издател) няма принос.

  • Необяснимо е включването в журналистически материал на имена с малки букви, но това е част от методологията на медийната машина Гайд – Богари. Твърденията за бизнесите на Тодор Йотов и Боряна Йотова са фактологично неверни и поставени в манипулативен контекст, както и – отново е направена лъжлива (оклеветяваща) препратка към „манипулираните записи с гласа на Цветан Гайд, извън контекста на неговите цялостни изказвания, които откъси бяха пуснати като медийна бухалка“ – както вече стана ясно, аудио-записите на публичните излъчвания на Цветан Гайдарски в тяхната цялост могат да бъдат предоставени на журналисти за целите на право на отговор и журналистическо разследване, както и Цветан Гайдарски (Гайд), Натанаил Георгиев (Гайд) и Георги Георгиев (Гайд) имат копия на тези транскрипти като приложения към отправените им нотариални покани, и познават добре тяхното съдържание, както и че те не са манипулирани, нито (както Гайд смее да твърди) са правени с интернет транскрибираща програма, и от 01.04.2024 до 17.09.2024, когато подновяват публично клеветническата си кампания срещу нас, не са обжалвали или заявявали като некоректни. С това свое твърдение Цветан Гайд инсинуира, че не са коректни спрямо изходния аудиоматериал с изказванията на Цветан Гайд и синовете му. Отделно – самата формулировка „Тодор е в областта на киберсигурността, със съмнителни съдружници и контакти“ е невярна и отново е потенциална клевета и очерняне.

  • Манипулативно е твърдението, че Тодор Йотов и Боряна Рачева-Йотова са публични личности. За разлика от Цветан Гайдарски, представящ се с името Цветан Гайд, който е публична личност, двамата охулени в статията са физически лица, без профили на „публична личност“ в която и да е медия или платформа, без публични изяви в ролята си на публична личност, и без профил на публикации и представяне на самите себе си като инициатори или учредители на политическо движение или партия. В този смисъл, спрямо тях са в пълен обхват приложими и всички клаузи на Общия регламент относно защитата на лични данни (ОРЗЛД / GDPR), което не е случаят с Цветан Гайд и Стефан Гайд като публични личности (използващи за публичната си дейност имена-псевдоними), както и с Натанаил Гайд и Георги Гайд – също селективно използващи за публичната си дейност имена-псевдоними, включително като редактори на Богари Медия (https://bogari.bg/kontakti/) и – съдейки по резултатите в интернет търсачката Google, позовавайки се на т.нар. „право да бъдеш забравен“, в потенциално нарушение на Параграф 3 на член 17 от глава 3 на ОРЗЛД / GDPR.

С уважение към читателя и стремеж да бъде оповестена истината.

Тодор и Боряна Йотови

20.09.2024 год.

гр. София


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Поредните

    10 3 Отговор
    Още едни
    сигански магесници
    провисвидетели...
    ДАНС викате що работели
  • 3 Истината

    10 4 Отговор
    тошко и боряна, колко пари дадохте за тази мръсна кампания?

    Коментиран от #12

  • 4 Истината

    9 5 Отговор
    Нали се сещате, че никой няма да ви се върже на манипулацията? 😂
  • 5 Хаха

    7 7 Отговор
    Тошко и боряна са най-големите манипулатори, единствено задминати от един двама политици!
  • 6 Впрочем

    10 4 Отговор
    Явно редакцията е предупредила лаиците тодор и боряна йотови, за да напишат набързо поредната помия от словоблудство
  • 7 Факултета

    8 4 Отговор
    Циганска работа. Лесен начин да хващат балъци на кукички.
  • 8 Егати

    2 4 Отговор
    Абе ,,ГЛАВНИЯТ"...изписал повече от ,,Война и мир" бре!?
    А за тия за пръв път ги чувам...
    Това са...ФАКТИТЕ
  • 9 Кочо простия чизмар

    9 2 Отговор
    И вие и Гайдите сте секта, съчинили фриволни волунтаристични религии или по-скоро хибридни секти с измишльотини за правила и ритуали, които не почиват на никакви истински подобия в древността. Вие филм ли сте гледали от преди хиляди години, че да ви вярваме?! Всичко ви е пригодено и напълно сходимо като скачени съдове с времето в което живеем - либерално безполова анархия в мисъл и идеологии, в история и същност. А гайдите как са чули древната тракийска реч и я превеждат като такава, ми е много неизвестно и странно. Не ви вярвам и на една запетайка. Шапралатани и вие и те.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Кочо простия чизмар":

    Така е, но аз съм отявлен пепеде бил и смятам да им се доверя напълно. Не ме занимавай да мисля и да проверявам истинността на твърденията им. Това е сложен процес за хора със самосъзнание и будно такова, а аз, ако бях такъв, щях ли да вървя подир Парапетко и Кокоретко?
  • 11 Факт

    2 0 Отговор
    Добре че, Факти има "експерт" да разобличи всички!
  • 12 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    те не са давали а са взимали.....цялата им теза е основана на това ,че бохарския не е български/т.е. тракийски/ което не е така бохарите са богари изменението на Г в Х го има и днес в "украинския"...така също Г в К както е в името на БалКарската автономна република в Русия...примери много,а това ,че някой се опитва да си направи религия и църква е съвсем отделен въпрос, използвайки за примамка исторически факти...
  • 13 Никой

    0 0 Отговор
    Могат да ви предложат място в ПП ПП. Готови сте за там. Даже и министър председател могат да ви предложат и рачева съветник ....